Bakken met suikervervangers

duda-wsm • feb. 22, 2021

Je hoeft suiker niet altijd direct weg te laten, er zijn namelijk tal van natuurlijke alternatieven.

Bakken gaat voor veel mensen standaard gepaard met suiker. Uiteraard zijn er ook genoeg heerlijke hartige bakrecepten maar dat taartjes en zoet hand in hand gaan zijn wij het ook wel mee eens!


Naast de geraffineerde (kristal)suikers, waar onze bloedsuikerspiegel van omhoog sprint, zijn er ook tal van natuurlijke mogelijkheden om je baksels een zoete smaak te geven. Sommige suikervervangers zijn wellicht voor de hand liggend en van andere had je nog nooit gehoord. Wij maken je graag bewust van het aanbod:


Siropen

  • Honing is voor iedereen wel bekend en word al veel gebruikt in de Nederlandse keuken, zeker bij het bakken. Je moet alleen niet denken dat honing geen suikerbevat, het bevat namelijk best wel veel suiker zelfs echter ook veel mineralen en andere voedingsstoffen waardoor het nog steeds een goed alternatief is voor gewone suiker.
  • Agavesiroop word al iets exotischer. Dat is ook niet zo gek aangezien het ingekookt sap is van de agaveplant die in Midden-Amerika groeit. Enige aandachtspunt hierbij is wel dat het alleen 100% (biologische) agavesiroop dient te zijn om te voorkomen dat er glucose(stroop) aan toegevoegd is en je feitelijk alsnog gewone suiker aan het gebruiken bent.
  • Ahornsiroop is niet direct een eerste keuze als het gaat om het aantal calorieën en de reactie die het geeft op je bloedsuikerspiegel. De enige reden waarom je bewust kunt kiezen voor dit ingekookt sap van de esdoornboom uit Canada, is dat het ook nog andere voedingsstoffen bevat waardoor het je meer gezondheidsvoordeel overlevert dan wanneer je voor gewone suikre kiest.

Ongeraffineerde suikers

  • Palmsuiker is, zoals de naam al doet vermoeden, afkomstig uit palmbomen. Palmsuiker is rijk aan mineralen en vitamines, daarnaast zorgt het ervoor dat je bloedsuikerspiegel heel langzaam doet stijgen. 
  • Kokosbloesemsuiker is, net als palmsuiker, ook afkomstig uit palmbomen. Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, smaakt het niet naar kokos maar heeft het een nootachtige smaak. Ook deze suikervervanger is rijk aan minderalen en vitamines. Je hoeft tevens wederom niet bang te zijn voor pieken in je bloedsuikerspiegel.
  • Stevia(la) is  een zoetstof afkomstig uit de stevia plant. Van deze suikervervanger heb je maar heel weinig nodig want het is namelijk 4x zo zoet als gewone suiker. Een groot pluspunt is dat je bloedsuikerspiegel hier niet van gaat stijgen en dat het geen calorieën oplevert. Ook bij dit product is het heel belangrijk dat je een 100% stevia product kookt en geen gemengd product.

Groenten & fruit

  • Vers fruit is waarschijnlijk een voor de hand liggend alternatief. Vooral bananen worden al veel gebruikt om te bakken, maar ook appels en peren zijn geliefd. Laten we vooral het exotische fruit ook niet vergeten zoals mango en granaatappel(sap). Allemaal prachtige, zoete smaken waardoor je geen toegevoegde suikers hoeft te gebruiken.
  • Moes. Niet alleen vers fruit is geschikt als vervanging ook gepureerd fruit zoals appelmoes is zeer geschikt. Leuk om te weten is dat appelmoes niet alleen een smaakmaker is maar ook gebruikt kan worden als (vegan) bindmiddel, 1 ei kun je namelijk vervangen voor 50 gram appelmoes. Let op, gebruik wel 100% natuurlijke appelmoes zonder toegevoegde suikers.
  • Gedroogd fruit en dan met name dadels zijn een erg gezond alternatief. Het klopt dat ook dadels vol zitten mte fruitsuikers maar ze bevatten daarnaast ook erg veel vezels en mineralen. Ze zijn onbewerkt en ongeraffineerd waardoor het een bewust alternatief is voor gewone suiker. 
  • (Zoete) groenten mogen zeker niet ontbreken want wie denkt dat groenten enkel thuishoren in hartige gerechten heeft het mis. Vooral wortel en bataat (zoete aardappel) kunnen je baksels een natuurlijke, zoete smaak geven. Probeer het eens!


Share by: