Halveer de komkommer en snijd in stengels. Verwijder de zaadlijst van de paprika's en snijd in reepjes. Verwijder het kontje en de bittere kern van de witlof en scheur vervolgens in 'bootjes'. Was de mini worteltjes en laat goed uitlekken.
Giet de kikkererwten af in een vergiet en doe in de keukenmachine.
Maak de knoflookteen schoon en voeg toe aan de keukenmachine. Rasp de citroen en pers het sap uit, voeg beide toe aan de keukenmachine. Mix alvast een keer door.
Voeg de tahin toe en breng op smaak met peper, komijn- en paprikapoeder. Mix nogmaals door tot een smeuïge hoemoes.
Snijd een halve rode ui in fijne ringen en hak de krulpeterselie grof door. Top de hoemoes daarmee af en besprenkel met een scheutje olijfolie.
Verwijder de velletjes van de knoflook.
Verhit een droge koekenpan en rooster de pijnboompitten in enkele minuten goudbruin.
Gebruik een vijzel of keukenmachine en doe hierin alle ingrediënten (exclusief de olijfolie). Mix of kneus zo fijn mogelijk.
Voeg vervolgens beetje bij beetje de olijfolie toe totdat je de gewenste structuur hebt.
Breng indien nodig nog verder op smaak met versgemalen peper.
Serveer de rauwkost op een mooie schaal samen met de twee dips.