Behoor jij tot de 85% van de Nederlanders die dagelijks, vaak ongemerkt, teveel zout binnen krijgt? Dat is niets om je voor te schamen maar wel goed om hier bewust over na te denken en actie te ondernemen.
Wie met minder zout maar toch smaakvol wil koken, kan zijn voordeel doen met de volgende tips:
- Gebruik zoveel mogelijk verse of diepvries groente. Vermijd groenteconserven.
- Maak smeersels en/of salades voor op brood zelf. Of beleg je boterham eens met rauwkost of fruit. Vermijd kant-en-klare producten.
- Vervang je vleesbeleg voor zoutarmere varianten (bijvoorbeeld ham vervangen door rosbief).
- Gebruik kruiden en specerijen. Laat het zoutvaatje links liggen.
- Meer wokken en minder koken. Zo hoef je geen zout toe te voegen en behoud je meer smaak en voedingsstoffen.
- Lees & vergelijk etiketten in de supermarkt, dit creëert bewustheid rondom je zoutinname.